23 april, 2018

Nu startar vi vår nya serie Gotlandstipset. Här tipsar vi om platser, händelser och annat som är typiska för Visby, Gotland och ölivet – kanske också något du inte kände till sen tidigare.

Vi startar vår serie med att lyfta en av Gotlands absolut vackraste promenadvägar, Kärleksstigen.

Norr om S:t Görans ruin, ovanför lasarettet i Visby, finner ni en lång stig som under Galgberget här tar sin början och som är gjord för promenader hand i hand. Det är snårigt men sagolikt med murgrönan som ringlar sig upp i tall och martallar, rabbisen trivs här precis som ramslöken och blåsipporna på våren. Nu är den perfekta tiden för att skörda av ramslöken och att göra en god ramslökspesto som passar alldeles utmärkt till alla grillkvällar, se vårt recept lite längre ned.

Förutom den vackra naturen, klippor och grottor så kan man ta en avstickare till höger i början av stigen som leder dig upp till självaste Galgen – Sveriges enda bevarade medeltida avrättningsplats som sägs ha varit i bruk fram till 1845.

Då Kärleksstigen avslutas vid natursköna Åhsbergska hagen i Visby tar vi givetvis med picknickkorgen och slår oss ned. När dagen närmar sig sitt slut tar vi ett dopp i det blå alldeles nedanför vid badplatsen Gustavsvik och ser solen sakta sjunka ner i horisonten.

Recept på ramslökspesto
• 100 g ramslök
• 1 dl rapsolja
• 25 g pinjenötter
• 50 g parmesanost
• 0.5 st citron
• 1 krm havssalt
• 0.5 krm svartpeppar Malen

Gör så här:
Mixa ramslök tillsammans med pinjenötter, tillsätt rapsoljan i en tunn stråle. Kläm i några droppar citronsaft. Riv parmesanosten fint och blanda ihop med mixen. Smaka av peston med salt och nymalen svartpeppar.

Tips: Vill du ha grövre konsistens på peston, använd grovt riven ost. Blir peston för tjock kan du hälla i några droppar vatten.