Gotlandslimpa.

Nu börjar det närma sig jul och då passar det gott att dela med sig av en favorit i repris. Thomas fantastiskt goda jullimpa.

 

Recept.

Ingredienser:

  • 1 liter vatten
  • 1 påse pomeransskal
  • 1 1/2 liter rågskikt
  • 3 tsk salt
  • 1 stor tekopp sirap
  • 3 pkt jäst
  • 1/2 dl ättikssprit
  • 2 dl rågsikt
  • 10-12 dl vetemjöl

Gör så här:

Dag 1

  • Koka upp 1 liter vatten och förväll samtidigt pomeransskalen i lite kokande vatten (så det täcker skalen).
  • Blanda ihop 1 1/12 liter rågskikt, salt och det kokande vattnet + vattnet efter förvällningen till en kladdig deg.
  • Låt degen stå varmt under natten (övertäckt vid ett element).
  • Skär bort det vita pomeransskalen och skär i små bitar. Plasta in dessa och låt stå till dag 2.

Dag 2

  • Blanda ihop jäst, sirap, ättikssprit och pomeransskal. Tillsätt detta till degen tillsammans med 2 dl rågskikt. Blanda väl.
  • Arbeta ner vetemjöl till en smidig deg och låt jäsa i 1/2 timme.
  • Dela degen i 3 delar, baka ut till långbröd eller runda limpor.
  • Pensla med lite olja mellan limporna så de inte fastnar i varandra och låt jäsa i 20 minuter.
  • Grädda bröden i 225 grader, 35-40 minuter. När bröden fått fin färg kan man lägga på ett bakplåtspapper eller folie så det inte bränns.

Kontakta oss.

13 + 9 =