Ett galet år

Efter två år med pandemin så satte det fart under 2022, ordentlig fart. Vi är galet stolta över att ha haft vårt bästa år genom alla tider och detta med god marginal. Anledningen är förstås att det efter pandemin har funnits ett uppdämt behov efter att ses och även att företagen haft en ackumulerad budget som möjliggjort för vårt rekordår. Men jag vill också (kanske enögt, jag vet) slå oss själva på axeln för att vi höll igång så pass bra under pandemin i och med att vi försökte behålla en del personal och hålla oss sysselsatta med annat för att stå redo när det vände, för det har gjort att vi har haft kapacitet att ta hand om alla gäster på plats med väldigt goda betyg.

Utan vår personal så vi absolut ingenting, det hade varit omöjligt att klara av att öka med galna 978 % från det sämsta året under pandemin till i år. Så stort tack till vår fasta stab i form av Elin, Olle, Niclas, Wenche, Christofer. Stort tack till Sandra och Bäckman som gått vidare till annat under året men som betytt oerhört mycket. Även ett stort tack till all extrapersonal som är ovärderliga för oss.

Vad tror vi då om framtiden?

Precis som för alla andra så är det tuffare tider som väntar, en lågkonjunktur på väg, krig i Europa, energipriser på extremt höga nivåer, räntor ska upp ännu högre och båtpriser på väg upp så är det svårt att sia om vart framtiden tar vägen. Det vi ser i orderböckerna är att det ändå ser helt okej ut, något över 2019 (som var det senaste normalåret) vid samma period, både Almedalsveckan och konferensresandet är det bra tryck kring. Vi är dock helt säkra på att vi inte kommer att få ett lika bra 2023 som i år.

Det har varit en hel del prat om färjepriserna till och från ön och det påverkar inte oss som bolag på något extremt sätt, dock kan jag vara orolig för mig som Gotlänning, för när våra nära och kära inte längre anser sig att ha råd att besöka oss på ön eller att vi måste begränsa vårt eget resande på grund av ekonomiska så behöver vi arbeta väldigt hårt för att få staten att ta större del av kostnaden till och från ön.  Att inte ta debatten högljutt för att det finns risk att potentiella besökare får reda på att det är dyrt att åka till Gotland är att dumförklara besökaren, det kommer de upptäcka på egen hand.

Ur detta så tror jag att en del av oss frågar oss själva om det är värt att bo på en ö med de förutsättningarna. Jag har i alla fall ställt mig den frågan i det tysta, svaret är än så länge att det är värt det och jag hoppas fler ser det värdet annars får vi en ganska dyster tillvaro på ön under vinterhalvåret framöver.

Som tur är så drabbas vi som företag inte på samma sätt gällande färjepriserna, när vi jämför med konkurrerande destinationer utomlands (som ofta är Gotlands konkurrent nummer 1 gällande konferensdestination) så kostar en T/R-resa 6-800 SEK per person jämfört mot att åka utomlands där det kostar 3-4000 SEK per person för transporten.  När vi lägger samman hotell, restauranger och aktiviteter så är inte färjan så stor del, men det vi kommer att behöva göra är att i grundpaket erbjuda enklare middagsalternativ, 2-rätters istället för 3-rätters osv. Logialternativ som inte tar extremt mycket per rum och natt (för att någon Revenue-person i koncernen tror att man kan ta ut samma priser som under pandemin), aktiviteter som inte driver högre kostnader. I detta så kan vi ändå erbjuda ett väldigt prisvärt alternativ vilket gör att vi tror att kommer att klara oss relativt okej i denna lågkonjunktur.

Jag tycker också vi gått stärkta ur pandemin på det sättet att vi är mer förberedda på att vara oförberedd. Det händer saker i extrem fart i vår omvärld och vi är den bransch som ofta blir drabbat först och som startar igång sist och med att aldrig vara säker på framtiden så står vi alltid på tå inför framtiden. Tidigare var vi ganska duktiga med sätta upp 5-årsplaner om vart vi skulle vara osv, idag anser vi nästan att en 3-årsplan är för lång tidshorisont. Vi sätter upp tydliga ekonomiska och organisatoriska mål om vart vi vill, men hur och när, det avgörs i dessa tider av faktorer som inte vi kan påverka.

Nu går vi in i 2023 med en stark organisationen, en efterfrågan som ser bra ut och en förhoppning om att världen kommer att kännas lite bättre 2023.

Ta hand om er och Gott nytt år!

/Mattias Thunholm