3 april, 2020

För 4 veckor sedan satt vi och skrev offerter dygnet runt eftersom många ville lägga sina konferenser och möten på Gotland istället för i krisdrabbade områden runt om i Europa.

Sedan gick det bara någon vecka innan vi började förstå att det jävla viruset (ursäkta språket) var på väg till oss i trygga Sverige och därefter kom den ”svarta torsdagen”, den 12 mars, jag var i Småland för min dotters dop som skulle ske på lördagen. Det var den dagen då regeringen införde förbud om sammankomster med fler än 500 personer som gjorde att nästintill samtliga av vårens bokningar bokades av. Samtidigt så rasade börsen 11,1 % och utanför fönstret var det stormbyar som gjorde att träd blåste ned och strömmen slutade att fungera. Den märkliga känslan jag hade den dagen kommer jag aldrig att glömma.

På bara några dagar så gick vi ifrån ett bokningsläge som lovade rekordår till att justera ned prognosen med 75 % (vi räknade redan då med att Almedalsveckan ej skulle bli av), hälften av de anställa uppsagda, resterande korttidspermitterade och Mårten uthyrd till min systers redovisningsfirma 3 dagar i veckan. Det häftiga var dock att när vi samlade personalen för ett veckomöte dagen efter det tråkiga beskedet så var alla väldigt förstående och kom med lösningar på hur vi skulle gå stärkta ut det här, detta gör mig väldigt stolt över vår personal, att trots ett oerhört tråkigt besked visa förståelse och en vilja att fortsatt bidra, hatten av!

Sedan dess har vi pendlat mellan hopp och förtvivlan, ena stunden ger vi varandra energi med projekt som vi annars aldrig haft tid att ta tag i, för att i nästa stund fundera på vart detta ska ta vägen. Och så måste de få vara, jag är inte en av dom där man direkt säger att nu måste vi “se möjligheter”, ”det här öppnar upp nya dörrar”, ” det kommer att komma ut något gott av det här”. Jag är helt med på att detta kommer att leda till något nytt och något annat och med all sannolikhet något bra, men ibland måste man bara får vara lite ledsen, gråta en skvätt för att därefter gå vidare.

Igår kom också det oerhört tråkiga, men väntade beskedet att Almedalsveckan ställer in 2020. Det påverkar oss, det påverkar det gotländska näringslivet och det påverkar invånarna på ön. Nu är jag övertygad om att det är dags att reformera veckan för att den ska kunna överleva på sikt. Det är dags att korta ned veckan till söndag till torsdag (1 parti på söndagen, 2 per dag måndag till onsdag och 1 avslutande parti på torsdagen) det skapas debatter på Almedalsscenen och man vågar tänka nytt. Idag är veckan alldeles för utdragen vilket gör att det blir kostsamt för organisationer och företag och hotellrummen står tomma i slutet på veckan. Det skulle öppna för den vanliga sommarturisten i redan i slutet av vecka 27 och i sanningens namn så tar det ju slut redan på torsdagen idag. Nu vet jag att det finns en grupp företagare som driver denna fråga och jag ställer mig gärna först i det ledet.

Hansa Event kommer att ta sig igenom detta, vi har turen att vi har haft ett par bra år bakom oss som gör att vi står stadigt, men jag lider med andra som kanske har det ännu tuffare än oss och framförallt med alla som står utan arbete mot en framtid som är relativt osäker.

Nu börjar vi så smått hitta en vardag igen och förfrågningarna har börjat komma inför hösten, inte i en strilande ström, men någon då och då. Det ger oss framtidstro och vi passar nu på att utveckla vårt koncept vilket gör att vi kommer att vara ännu bättre när det är dags att få visa upp Gotland för våra kunder igen.

Om ni vill prata konferenser, möten eller bara något allmänt, slå en signal, för tid har vi över just nu.

Ta hand om er därute!

Mattias Thunholm
VD Hansa Event