16 augusti, 2019

Att det händer saker i vår natur som inte är åt det positiva hållet har nog inte undgått någon, och det finns väl finns väl heller ingen som har missat alla diskussioner om vårt klimat och vår jord.  Visserligen har man väl länge pratat om skövlingen av regnskogar och man har läst om naturkatastrofer, där, långt borta i något land. Och på något konstigt sett är vi nog många som tänkt att det påverkar inte oss. Men den tiden är förbi, för nu är framtiden för våra barnbarn, ja kanske även våra barn, osäker om vi fortsätter att förbruka jordens tillgångar och fortsätter med att sprida både gifter och skräp helt okontrollerat i vår ömtåliga natur. När man inte kan se sina barn i ögonen och säga att det inte kommer att hända, när de kommer hem från skolan och säger att de läst eller hört att jorden kanske kommer att gå under inom några år om vi inte gör något, då är det inget kul längre utan då är det på riktigt.
 
Detta påverkar oss alla och självklart även oss på Hansa Event. Vad kan vi då som eventbolag bidra med? Vi startade ett hållbarhetsprojekt hösten 2018 där vi på Hansa satt upp en plan för hur vi skulle arbeta med hållbarhet. Vi anställde en projektledare som hjälpte oss att föra arbetet framåt. Vi har under projektledarens ledning haft ett flertal träffar där vi suttit i grupper och diskuterat hållbarhetsfrågor utifrån vår bransch och vårt företag. Utgångspunkten har hela tiden varit att vi inte skall ”slå oss på brösten” och utge oss för det företag som ensam kan påverka hela klimatfrågan. Utan vi har bestämt oss för att vara väldigt ödmjuka inför denna otroligt stora och komplexa fråga, hållbarhet.
 
Men vi har startat vårt hållbarhetsarbete och tar små steg hela tiden. Vi har exempelvis vattenflaskor som numer är gjorda av 100% återvunnen plast, likaså alla våra pennor som används på våra arrangemang. I våras köptes en skåpbil in till Hansa Event som drivs på biogas. Vi har en el-lådcykel som vi använder då det är möjligt på arrangemang innanför murarna i Visby. Det är bara några av de saker som vi gjort fram tills nu. Arbetet med hållbarhet är som ett levande dokument som hela tiden måste uppdateras och förbättras.
Självklart finns det många utmaningar med att vara hållbar i allt man gör när man är ett eventföretag. Vårt uppdrag är ju att tillgodose våra kunder, mestadels företag, och de har ju ibland önskemål som är på gränsen att rymmas inom hållbarhetstänket rakt igenom. Men vi kan ödmjukt ge förslag på lösningar som kanske är bättre en ursprungsidén, men kanske inte är helt perfekt. Inte alltid lätt att sätta för stora krav när man samtidigt är beroende av att få jobbet. Men hittills har vi gemensamt hittat bra lösningar som är bra för både ekonomin och naturen. I stort sätt jobbar alla företag med miljöfrågor och hållbarhet i dag, så vi ser väldigt positivt på framtiden och på en utveckling av hållbara konferenser.
 
Vi på Hansa Event är absolut inte de som ligger i framkant när det gäller hållbarhetsarbete, men vi lär oss hela tiden och vi tar små steg framåt. För oss är det inte en uppoffring att jobba med hållbarhet, utan en självklarhet, och det är också varje människas skyldighet oavsett om man driver ett företag eller inte. För om vi alla gör något, även om det är ett litet steg, så blir det tillsammans ett stort steg mot en friskare värd och en hållbar framtid för våra barn och barnbarnsbarn osv.
 
THERE’S NO PLANET B
Thomas Wickman, hållbarhetsansvarig