Julhälsning och åretssista Gotlandstips!
20 december, 2018
Dan före dan, före dan, före dan… Julen står för dörren och vi gissar att tomteverkstaden är i full gång i vareviga hem. Här på Hansa-kontoret är vi i full gång med att producera oförglömliga möten inför kommande år, samtidigt som vi också har en hel del genomföranden. I förra veckan fick vi bland annat äran att arrangera en julfest för 350 personer i Stockholm där temat var 80- och 90-tal. En lyckad kväll med lavalampor, bananaskids, penntroll, posters på väggarna, Nintendospel och Dr. Alban på scen. Ni förstår ju stämningen och känslan! 🙂
Mitt i alla roliga förfrågningar förbereder vi även för julens gottigheter och idag delar vi med oss av årets sista Gotlandstips från våra alldeles egna Ernst – Thomas goda jullimpa, ett självklart inslag på julbordet!
Vi på Hansa Event önskar er en riktigt god jul och ett festligt gott nytt år!
Recept på Thomas goda jullimpa:
Ingredienser:
- 1 liter vatten
- 1 påse pomeransskal
- 1 1/2 liter rågskikt
- 3 tsk salt
- 1 stor tekopp sirap
- 3 pkt jäst
- 1/2 dl ättikssprit
- 2 dl rågsikt
- 10-12 dl vetemjöl
Gör så här:
Dag 1
- Koka upp 1 liter vatten och förväll samtidigt pomeransskalen i lite kokande vatten (så det täcker skalen).
- Blanda ihop 1 1/12 liter rågskikt, salt och det kokande vattnet + vattnet efter förvällningen till en kladdig deg.
- Låt degen stå varmt under natten (övertäckt vid ett element).
- Skär bort det vita pomeransskalen och skär i små bitar. Plasta in dessa och låt stå till dag 2.
Dag 2
- Blanda ihop jäst, sirap, ättikssprit och pomeransskal. Tillsätt detta till degen tillsammans med 2 dl rågskikt. Blanda väl.
- Arbeta ner vetemjöl till en smidig deg och låt jäsa i 1/2 timme.
- Dela degen i 3 delar, baka ut till långbröd eller runda limpor.
- Pensla med lite olja mellan limporna så de inte fastnar i varandra och låt jäsa i 20 minuter.
- Grädda bröden i 225 grader, 35-40 minuter. När bröden fått fin färg kan man lägga på ett bakplåtspapper eller folie så det inte bränns.
Lycka till!