14 september, 2018

Idag är det knappt två månader sen Almedalsveckan 2018 genomfördes, den 50e i ordningen. Här summerar vår projektledare Thomas Bäckman veckan som var och blickar framåt på Almedalen 2019. För visst ses vi då?

Snart är sommaren här igen. Typ. Det känns så iaf. Högsommaren är slut, sensommaren är igång och man börjar få lite ”höstiga” känslor blandat med de sista varma dagarna för i år. Det innebär att arbetet med Almedalsveckan börjar att dra igång för 2019.

Det är 15 måndagar kvar innan det är Julafton, vilket är väldigt snart och sen är det bara två mörka månader, januari och februari sen är det mars och några varma dagar kan det bli, så då är våren på intåg. Men fram tills dess är det intensivt arbete med att förbereda alla de evenemang som vi hjälper flera olika kunder med. En vecka späckad med aktiviteter, seminarier, mingel och många små överraskningar som ska tas om hand om. En otroligt rolig vecka med många härliga möten med väldigt många olika människor.

Några vet, många kan nog gissa men de flesta vet inte om hur mycket planering det ligger bakom ett sådant här evenemang. Under hela denna vecka så planeras allt för varje minut nästan dygnet runt. Man kan räkna med att vad man än behöver så kommer det att vara slut, vara för långt bort eller ta för lång tid att ordna. I bruset så skapar företag, organisationer, föreningar m.fl massor av intressanta seminarier. Det finns så mycket kunskap att hämta, så många begåvade människor att möta och det finns här, på vår hemmaplan, Gotland. Det är en ynnest att kunna få ta del av detta men det är ännu roligare att få hjälpa dem att skapa dessa platser. Det tycker i alla fall vi.

Det ställer krav på oss, att kunna hålla det vi lovar, leverera en bättre känsla än vad kunden förväntat sig och alltid vara så pass förberedda att när seminariet väl ska börja så fungerar alla delar som en maskin, varje kugge i kugghjulet hakar i på rätt ställe vid rätt tillfälle och det görs med sån glädje. Detta gör att om något ändras, det kom fler deltagare, kaffet tog slut, har inte rätt adapter till datorn eller behöver någon hjälp så kan vi lägga tid och kraft på att lösa det.

Inget får gå fel, här finns ingen andra chans. Vi hanterar ett 30-tal olika kunder och hundratals olika aktiviteter under veckan. Ska man hålla ett seminarium under tisdagen på Almedalsveckan mellan kl 12-13, man har bjudit in paneldeltagare, bjudit in gäster och publik, det finns lunch till gästerna så gäller det att tekniken fungerar, teknikern har mickat på de som ska tala, cateringen är på plats och arrangören känner sig trygga i att allt kan börja. För vi kan inte börja 11:50 eller 12:15. Allt måste klaffa på minuten. Det är den stora utmaningen. Att kunna sitta där v28 och reflektera över vad som hände under Almedalsveckan. Schemat och planeringen höll. Den som inte har planerat tillräckligt….har planerat för ett fiasko. 

Almedalsveckan är intensiv och rolig, och vägen fram till själva genomförandet är det som är mest spännande. Många kunder byter inriktning och har flera olika idéer på hur de ska nå ut i bruset, hur deras evenemang ska vara och vad de vill ha. Att få vara med i den processen och ha den kunskap vi har om platserna och kontakterna gör att vi kan vara effektiva och skapa unika möjligheter för företag och organisationer.

Spännande möten, härliga samarbetspartners och med ett fantastiskt gotländskt team gör allt detta möjligt.

Thomas Bäckman
Projektledare Almedalsveckan