13 juni, 2018

Jordgubbar är favoritbäret för många därför har vi valt att lyfta Bärgården i Gotlandstipset lagom till midsommar.

På Bärgården i Källunge odlar de mestadels jordgubbar men även hallon, björnbär, färskpotatis, lök, bönor, zucchini och julgranar.

Familjen Ohlsson planterar och sköter varsamt jordgubbsplantorna året runt för att skörda de goda bären till sommaren. De första plantorna planterades 1992 på 0,3 hektar – idag odlas det på 9 hektar och levereras till flertalet butiker över hela Gotland men också ibland till fastlandet. I den enkla gårdsbutiken säljer de deras gotländska jordgubbar och allt de odlar på gården.

– På midsommarafton ringlar sig kön utanför gårdsbutiken redan vid 08.00 och då brukar vi förmedla en härlig midsommarkänsla med midsommarstång, musik, och gott tilltugg med smak av våra jordgubbar förstås, säger Stefan Ohlsson.

Jordgubbsdrömmen för många är att plocka sina egna jordgubbar och det är något Bärgården verkligen brinner för och erbjuder därför självplock flertalet gånger per säsong.

– Det är en perfekt utflykt att uppleva med hela familjen, stor som liten, alla får följa med, avslutar Helena Ohlsson.

Bärgårdens godaste midsommartårta: Jordgubbstårta 10 bitar

Ingredienser:

• 4 ägg
• 2 dl strösocker
• 1 dl potatismjöl
• 1 dl vetemjöl
• 1 tsk vaniljpulver
• 1.5 tsk bakpulver

Jordgubbsfyllning:

• 4 dl vispgrädde
• 200 g philadelphia
• 1.5 dl florsocker
• 1.5 tsk vaniljpulver
• 500 g jordgubbar, i småbitar

Gör så här:

1. Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 175°C  och klä en springform, 18 cm med bakplåtspapper – höga kanter. Smörj formen med smör och bröa gärna med kokos. Ställ åt sidan.
Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt,  med elvisp i ca. 5 minuter. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter. Tag ut och ställ i frysen direkt för snabbare nedkylning. Skär sedan i 3 eller 4 anslag.

2. Fyllning: Vispa upp grädden hårt i en bunke för sig. Vispa sedan upp philadelphiaost med florsocker och vaniljpulver. Tillsätt sedan jordgubbarna och rör ihop. Blanda ner färskostblandningen i vispgrädden och vispa till en tjock smet – enklast med ballongvisp.
Tag fram anslagen och lägg den tjockaste botten på ett tårtfat. Fyll med ett lager jordgubbsmousse och lägg sedan på nästa anslag. Upprepa till sista anslaget och spackla sedan tårtan med resterande fyllning.

3. Dekorera gärna med färska bär.

Om du upplever fyllningen för lös – vispa då för hand med en ballongvisp till önskad konsistens. Den blir tjockare ju mer du vispar.

För glutenfritt alternativ – byt ut vetemjöl mot potatismjöl (alltså 2 dl potatismjöl totalt).