24 maj, 2018

Gotland bjuder på ett helt smörgåsbord av prisbelönta gårdar och restauranger, alla ett ”måste” att hinna med. Vi på ön är verkligen bortskämda med alla dessa val och månadens Gotlandstips – Lilla Bjers – är inget undantag!

Vi besökte Lilla Bjers i strålande sol och sommarvärme en dag i maj. Gården hittar vi strax söder om Visby, i Västerhejde socken, dit vi tar våra konferensgrupper med cykel eller buss. Hinner vi tar vi vägen längs med havet, allt för att börja en magisk kväll på bästa vis.

Förutom känslan av en sommaridyll så är det här också en plats för alla matälskare och eko-lovers. Här jobbar man sedan många år tillbaka med hållbarhet, ekologi och mångfald. Men gården har varit i bruk sedan långt innan dess.

— Redan på medeltiden fanns gården här! För tjugo år sen tog vi över gården och har sedan dag ett jobbat helt ekologiskt, säger Margareta Hoas som tillsammans med sin man Göran driver gården.

Och att gården är hållbar är det inget snack om. Här odlas allt som serveras på tallrikarna i gårdens växthus eller på de stora fälten som omringar den vackra gården. I köket jobbar man med redskap som är slöjdade på gården Det de inte kan producera själva, t ex kött och mejeri, tar de i från andra gotländska producenter.

På gården finns en mångfald av ekologiska grödor med allt ifrån sparris, vitlök och jordgubbar till potatis, saffran och julgranar. Året om har du möjlighet att besöka deras öppna gårdsbutik.

Deras långa och gedigna arbete är numera prisbelönt vid flera tillfällen. I prisskåpet ryms bland annat Årets Hållbara Gastronomi och Årets Ekokock som delas ut av White Guide. Men det mest betydelsefulla priset är faktiskt det allra senaste, “Årets Ekoproducent 2018” som delas ut av Gotlands Ekologiska Odlare.

— Det är vårt första gotländska pris och det betyder något alldeles extra! Nu har vi blivit sedda på hemmaplan, avslutar Margareta.

Som privat- eller konferensgäst är Lilla Bjers en plats väl värd ett besök för att handla eller äta en god lunch eller middag. Vi lovar: Som mat-, eko- och idyllälskare så är det här en solklar gotlandsfavorit!